Tips for deg som vurderer å kjøpe et heltregulv

Heltregulv er et ganske populært valg hos kunder i Norge. Her gir vi noen enkle tips på hva som er viktig å legge merke til når du vurderer å kjøpe et heltregulv.

Konstruksjon og tykkelse

Heltre eik staver

Det finnes mange produsenter som kan tilby heltregulv i ulike tresorter. Vi har jobbet med tregulv i over 11 år og vil anbefale å legge merke til hvordan stavene er produsert.

Staver i heltre eik

Som et eksempel i dette bildet er begge stavene av heltre eik. Den ene er i en tykkelse på 21 mm, og den andre på 16 mm.

De fleste ville tro at jo tykkere, desto bedre med tanke på at dette gulvet kan slipes flere ganger. Men det er viktig å nevne at den vanligste misforståelsen er at heltregulv kan slipes helt ned til bunnen, men i virkeligheten kan det slipes til litt over not-og-fjær systemet. Så det som er viktig, er tykkelsen til not-og-fjær systemet.

Så hvis vi tar disse stavene som et eksempel, den staven som er 21 mm tykk, har 8 mm til not-og-fjær systemet, mens den eikestaven som er 16 mm, har 9 mm. Det betyr at selv om staven er tynnere, får du mer i forhold til gulvsliping og gulvets levetiden.

Fiskebensgulv med ramme laget av heltre eikl staver

Sortering

Vi anbefaler å sjekke sorteringsgraden på gulvet du ønsker å kjøpe. En måte å spare litt penger på er å velge mellomsortering, som kan inneholde noen staver med kvister. Hvis du ikke liker dette utseendet, er det selvfølgelig ikke et alternativ. Men hvis du setter pris på det naturlige utseendet av tre og ønsker å spare litt penger, kan det være verdt å vurdere å kjøpe tregulv av mellomsortering.

Tresort og hardhet

Når du velger gulv, er budsjettet veldig viktig. Derfor anbefaler vi at du undersøker mulighetene og ser hvilken tresort som passer best for dine ønsker og behov. Mykere tresorter er rimeligere, men kan kreve mer omsorg og vedlikehold, mens hardere tresorter koster mer. Vi har en kort oversikt over de mest populære tresortene i Norge og deres hardhet. Mer om dette kan leses her.

Skaff deg en luftfukter og hydrometer

Heltregulv ser fantastiske ut, men krever mer omsorg. Siden tregulvet er et naturlig materiale, reagerer det følsomt på temperatur- og fuktighetsendringer, spesielt på endringer i fuktighet. Her i Norge opplever vi sesongmessige endringer, spesielt i kalde perioder når fyringssesongen begynner, kan inneklimaet bli veldig tørt. Dette er ikke bra for tregulvet, da for tørr luft kan føre til sprekker og skader. Derfor er det veldig viktig å overvåke inneklimaet og opprettholde anbefalt relativ luftfuktighet på mellom 30% og 60%. Hvis luften innendørs blir tørrere enn 35%, kan parketten begynne å sprekke. For tørr inneluft kan ikke bare skade tregulvet, men også føre til en rekke plager som tørr hud, irriterte øyne og slimhinner. Det er derfor viktig å sørge for at inneluften er innenfor anbefalingene.


Hvis du har mer spørsmål eller  er noe mer du lurer på, er du velkommen til å kontakte oss på post@kongeligegulv.no .

Forrige
Forrige

Hva er GREENGUARD-sertifisering?

Neste
Neste

Parkett eller heltregulv ?